SEINGEVERS ZIJN EEN UITSTERVEND RAS.

Het wordt steeds moeilijker om voldoende seingevers te vinden voor zowel een wielerwedstrijd, cyclocrossen of een loopwedstrijd zoals marathons, triatlons of stratenlopen.
De VZW Lokerse Seingeversclub heeft een soort van samenwerkingsakkoord met het Veiligheidsteam van Hamme en een seingeversgroep uit de regio Serskamp-Wetteren. Wij ondervinden de problemen aan den lijve. De gemiddelde leeftijd van onze leden schommelt rond de zestig jaar. Enig idee wat dat binnen een paar jaar zal teweegbrengen.
In het infoblad van de Wielerbond Vlaanderen schrijft de coordinator het volgende: ... dat de seingevers op de rem gaan staan in hun drang naar steeds hogere eisen naar de inrichtende clubs toe. Ik begrijp dat voor vele organisatoren financieel het water tot aan de lippen staat (gevolg het verdwijnen van 20% minder jeugdwedstrijden en bij de U23 en EzC moeten bijna de helft van de wedstrijden ingeleverd worden. Dit is het probleem op de nek van de seingeversclubs afschuiven, terwijl volgens mij de problematiek te zoeken is bij de Belgische Wielerbond zelf (uitblijven van een geldig statuut van seingever).
"Wij hebben het voor het zeggen vanaf het moment wanneer de rode vlag bovenop een wagen, toekomt tot wanneer de wagen met de groene vlag voorbij is. Dan moeten de automobilisten onze aanwijzingen volgen. Althans in theorie, in praktijk is dat andere koek. Tegenwoordig is er hoe langer hoe minder politie aanwezig op een wedstrijd, waarschijnlijk wegens te duur. De seingevers dienen soms het werk van de politie te doen, maar wij hebben daar geen bevoegdheid toe. Toch is men bang om ons meer bevoegdheden te geven. Waar eindigt de bevoegdheid van de seingever en waar begint die van de politie? Het grootste probleem van de seingeversclubs is om nieuwe mensen te vinden. Vroeger werden de wedstrijden geregeld door plaatselijke seingevers, maar nu is er geen enkele gemeente meer die nog genoeg seingevers heeft. Wij beschikken momenteel over ongeveer 60 leden en zouden er voor verschillende dagen of weekends zeker over het dubbele moeten beschikken.

Opdorp Etienne
secretaris VZW Lokerse Seingeversclub
et.opdorp@skynet.be

Veiligheidsteam Hamme

Wij helpen mee!

Te bereiken via ons secretariaat.